Αυτό το ελαιόλαδο δημιουργήθηκε από εμάς τους καταναλωτές

Tο ερωτηματολόγιο έκλεισε στις : 2 Αυγούστου 2020

2.236 ενεργοί καταναλωτές

Στα ράφια : 22 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται !


Χαρακτηριστικά

 • Προέλευση : Από 100% ελληνικούς παραδοσιακούς ελαιώνες.
 • Αμοιβή παραγωγών: Σωστή αμοιβή ώστε να ζουν αξιοπρεπώς από το επάγγελμά τους, να μπορούν να βελτιώνουν την δραστηριότητά τους και να δίνουν προοπτική στις επόμενες γενιές (3,24/Kg για το συμβατικό, 4,24/Kg για το βιολογικό).
 • Τύπος ελαιόλαδου: Εξαιρετικό Παρθένο, ανώτερης κατηγορίας, με πιστοποιημένη οξύτητα ≤ 0,4% ή/και ισχυρισμούς υγείας από Πανεπιστήμιο ή/και εξειδικευμένο εργαστήριο
 • Σύστημα καλλιέργειας : Παραδοσιακές καλλιέργειες και ελαιόδενδρα που ζουν έως και αιώνες (αιωνόβια), που υποστηρίζουν την ισορροπία της φύσης και την διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. 
 • Τύπος καλλιέργειας και επίπτωση στο περιβάλλον: Είναι εξαιρετικό νέο το γεγονός ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τόσο τους παραγωγούς συμβατικού ελαιόλαδου όσο και τους παραγωγούς βιολογικού.
 • Τρόπος συγκομιδής: Κατά τη συγκομιδή των καρπών γίνεται τοποθέτηση τους σε ανοιχτά τελάρα που ευνοούν την συντήρηση της ποιότητας τους έως την εξαγωγή του ελαιόλαδου, προστατεύοντας άριστα τα οργανοληπτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. 
 • Μέθοδος εξαγωγής ελαιόλαδου (Επίπτωση στο Περιβάλλον) : Εξαγωγή εν ψυχρό σε 2-φασικό σύστημα (αποκαλούμενο και οικολογικό) για ανώτερη ποιότητα, λιγότερα απόβλητα, προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας & νερού. 
 • Φιλτράρισμα ελαιόλαδου: Με φιλτράρισμα ώστε να διατηρούνται άθικτα όλα τα χαρακτηριστικά & η θρεπτική του αξία, αποκτώντας μεγαλύτερη σταθερότητα στον χρόνο. 
 • Συσκευασία : Σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι 750ml, για την προστασία από το φως και την πρόωρη οξείδωση. Επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται.
 • Κεφάλαια στήριξης : 0,05€/λίτρο προστέθηκαν για την στήριξη ελαιοπαραγωγών σε δυσκολία και την στήριξη νέων αγροτών.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ 2.236 ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ

Δείτε παρακάτω πως διαμορφώθηκαν οι προδιαγραφές, 

η προτεινόμενη λιανική τιμή και η αμοιβή του παραγωγού.

Προτεινόμενη τιμή λιανικής για 750ml Ανώτερης κατηγορίας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : 6,80€

Προτεινόμενη τιμή λιανικής για 750ml Ανώτερης κατηγορίας Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : 8,34€

Αμοιβή παραγωγών για το Ανώτερης κατηγορίας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : 3,24€/Kg

Αμοιβή παραγωγών για το Ανώτερης κατηγορίας Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : 4,24€/Kg

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Τι επιλέξαμε ουσιαστικά ; Μάθετε περισσότερα :


Η Ελλάδα είναι μία από τις ηγέτιδες χώρες στην παραγωγή ελαιόλαδου, την κατανάλωση αλλά και την εξαγωγή του. Η επιλογή μας για 100% Ελληνικό ελαιόλαδο θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε δικούς μας παραγωγούς και να προάγουμε την δουλειά τους και την ποιότητα του προϊόντος τους. 

Θα μας δώσει επίσης την δυνατότητα να τους προσφέρουμε μια σωστή αμοιβή, σταθερή για τρία χρόνια, ανεξάρτητα από τις τιμές δημοπρασίας ή άλλους παράγοντες όπως η ζήτηση, η ποσότητα παραγωγής, τα προβλήματα καλλιέργειας, η διαθεσιμότητα. Μια δίκαιη αμοιβή που θα τους επιτρέψει να ζουν αξιοπρεπώς, να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και σε καλύτερες συνθήκες & μεθόδους καλλιέργειας, ενώ θα μπορέσει να δώσει προοπτική στις γενιές του μέλλοντος (διατήρηση πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές).

Το ελαιόλαδό μας θα είναι Ανώτερης κατηγορίας Εξαιρετικό Παρθένο, με πιστοποιημένη οξύτητα ≤ 0,4% ή/και ισχυρισμούς υγείας από Πανεπιστήμιο ή/και εξειδικευμένο εργαστήριο. Το πιο υγιεινό, χωρίς αισθητικές ανωμαλίες, τέλεια φρουτώδη αρώματα και γεύσεις (πικάντικο ή/και πικρό), αποτέλεσμα των εξαιρετικών πρακτικών στην καλλιέργεια, την συγκομιδή, την μεταφορά, την επεξεργασία στο ελαιοτριβείο και την αποθήκευση.

Προέρχεται από Παραδοσιακές καλλιέργειες, που αποτελούν τις πιο σημαντικές και μεγαλύτερες σε έκταση στην Ελλάδα. Αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται από μια χαμηλότερη πυκνότητα (μεταξύ 8 και 12 ελαιόδεντρων ανά στρέμμα), ενώ τα ελαιόδενδρα ζουν έως και αιώνες (αιωνόβια). Λόγω της χαμηλής πυκνότητας, ο κύκλος ζωής τους είναι μεγαλύτερος και υγιέστερος χάρη στον επαρκή φωτισμό και αερισμό. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη και απαιτεί περισσότερα χέρια για τη συγκομιδή (δημιουργεί θέσεις εργασίας). Παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της φύσης και την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Η πλειοψηφία αυτών δεν διαθέτει τεχνητή άρδευση ενώ περιτριγυρίζονται και από βλάστηση. Πολλά ζώα ζουν σε αρμονία στο περιβάλλον τους. 

Οι τύποι καλλιέργειας που ψηφίστηκαν από τους καταναλωτές ήταν σχεδόν μοιρασμένες το ίδιο. Για το λόγο αυτό έγιναν σεβαστές και οι δύο επιλογές. Αυτό μας επιτρέπει σαν καταναλωτές να στηρίξουμε δύο κατηγορίες παραγωγών (άρα περισσότερους) και κυρίως να προσφέρουμε περισσότερα στο περιβάλλον μέσω των βιολογικών καλλιεργειών.

Συμβατική καλλιέργεια είναι η λιγότερο περιοριστική όσον αφορά τη χρήση συνθετικών αγροχημικών, αλλά διασφαλίζει περισσότερο τους παραγωγούς όσο αφορά την παραγωγή τους συγκριτικά με τη βιολογική καλλιέργεια η οποία αποκλείει τη χρήση των περισσότερων συνθετικών χημικών, αλλά έχει σαφές μεγαλύτερο ρίσκο για τους παραγωγούς. Βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους, στην ανακύκλωση υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος. Στοχεύει στην παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιόλαδου, απαλλαγμένου από υπολείμματα αγροχημικών που υπονομεύουν την υγεία, περιορίζει τη μόλυνση του εδάφους, του νερού και του αέρα. Συντελεί στη διατήρηση της ποικιλότητας, δηλαδή ευνοεί μια πιο φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος, της πανίδας και της χλωρίδας.

Η εξαγωγή του ελαιόλαδου μας γίνεται εν ψυχρό μέσω της 2-φασικής μεθόδου (αποκαλούμενη επίσης και "οικολογικό σύστημα”). Στην μέθοδο αυτή η ποιότητα είναι ανώτερη διότι δεν χρειάζεται αραίωση της ελαιοζύμης με νερό (ψυχρή έκθλιψη). Στο τέλος διαχωρίζει σε δύο μέρη, στο ελαιόλαδο και τον ελαιοπυρήνα (λιγότερα απόβλητα). Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα του συστήματος είναι η μειωμένη κατανάλωση νερού (συγκριτικά το 1/10 σε σχέση με την 3-φασική), η έλλειψη υγρών αποβλήτων και η σημαντικά μειωμένη απαίτηση σε ενέργεια. Εδώ να σημειώσουμε ότι για την διαχείριση του ελαιοπυρήνα, η εταιρεία Pure Olea έχει ειδική σύμβαση για την μετατροπή της σε εναλλακτικές ενέργειες.

Οι όροι "Αφιλτράριστο" ή "Ακατέργαστο" δημιουργούν σε εμάς τους καταναλωτές ίσως μια όχι ξεκάθαρη εντύπωση όσο αφορά την ποιότητα. Το αφιλτράριστο παρθένο ελαιόλαδο είναι δελεαστικό για το έντονό του χρώμα, είναι θολό και ακατέργαστο από τα μικροσκοπικά σωματίδια ελιάς που έχουν παραμείνει σε αυτό, τα οποία σχηματίζουν ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα να μειώνεται με τον χρόνο η ποιότητα του. Το φιλτράρισμα δεν αλλάζει το άρωμα και την γεύση του λαδιού, αλλά βοηθά στο να διατηρούνται άθικτα όλα του τα χαρακτηριστικά και η θρεπτική του αξία. Γίνεται προκειμένου να αφαιρεθεί ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα λαδιού από τα μικροσωματίδια και το λάδι να αντέξει πολύ περισσότερο στο χρόνο αποκτώντας μεγαλύτερη σταθερότητα στο χρόνο. Τα φίλτρα κρατούν τα στερεά σωματίδια αλλά και τις σταγόνες του νερού, κάνοντας το λάδι διαυγές και γυαλιστερό.

Οι καταναλωτές ψηφίσαμε κατά τη συγκομιδή, οι καρποί να τοποθετούνται σε ανοιχτά τελάρα. Τι σημαίνει αυτό; H χρήση πλαστικών τσουβαλιών αναιρεί όλες τις πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων βάσει των προδιαγραφών του ΕΦΕΤ. Κατά την αποθήκευσή του, ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας και την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, άρωμα). Η υδρόλυση ευνοείται από την αυξημένη θερμοκρασία, την παρουσία τραυμάτων στους καρπούς και την παρουσία νερού με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται. Το σπάσιμο ενός μολυσμένου καρπού σε κλειστό περιβάλλον (τσουβάλι) πολλαπλασιάζει την υδρόλυση. Οι πλαστικοί σάκοι εμποδίζουν τον αερισμό, μεταφέρουν οσμές και τοξικά υπολείμματα (ιδιαίτερα όταν επαναχρησιμοποιούνται) και συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Η συγκομιδή σε διάτρητους ή διχτυωτούς σάκους φυτικής προέλευσης θα μπορούσαν να ήταν η επόμενη λύση όμως η τοποθέτηση σε κλούβες αποτελεί την καλύτερη μιας και είναι ο ποιοτικότερος τρόπος συντήρησης της ποιότητας του καρπού, των οργανοληπτικών και θρεπτικών χαρακτηριστικών του, ενώ λόγω της επαναχρησιμοποίησής τους έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το ελαιόλαδο είναι ένα «ζωντανό» προϊόν. Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η φρεσκάδα του, πρέπει να αποφεύγεται η ζέστη, ο αέρας, η υγρασία και κυρίως το φως. Όσο πιο προστατευμένη η συσκευασία τόσο πιο ποιοτικό και πιο υγιεινό συντηρείται το ελαιόλαδο στη διάρκεια του χρόνου. Ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή τενεκεδένιο μειώνει τη δράση του φωτός στο ελαιόλαδο, εμποδίζει την πρόωρη οξείδωσή του και επεκτείνει τη συντήρησή του. Το πλαστικό (PET) είναι το πιο οικονομικό υλικό αλλά το πιο πορώδες από τα τρία υλικά, οπότε είναι αυτό που διατηρεί το ελαιόλαδο για λιγότερο χρόνο. Όταν ένα ελαιόλαδο αρχίζει να οξειδώνεται, χάνει τα θετικά χαρακτηριστικά του, τόσο γευστικά (φρουτώδες, πικάντικο, πικρό) όσο και σε αρώματα, μιας και αρχίζει να εμφανίζεται η μυρωδιά παλαιού και ταγγισμένου. Το γυάλινο μπουκάλι και το τενεκεδένιο είναι αδρανή υλικά που διατηρούν το λάδι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από οικολογικής άποψης το γυάλινο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ! Ενεργειακά, οι συσκευασίες όσο πιο βαριές είναι, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια απαιτούν κατά τη βιομηχανική κατασκευή τους και τη μεταφορά οπότε έχουν και μεγαλύτερο αποτύπωμα CO2 στο περιβάλλον. Οπότε ξαναχρησιμοποιείστε την γυάλινη συσκευασία, δώστε της περισσότερες ζωές και μην ξεχνάτε να τις ανακυκλώνετε στο τέλος!

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ;

Τι κάνει η πρωτοβουλία “Ποιος είναι το Αφεντικό;"

Ο ρόλος της Ποιος είναι το Αφεντικό;

 • Διαχειρίζεται την άδεια του σήματος
 • Πραγματοποιεί τις έρευνες για τα προϊόντα.
 • Αναζητά τους εταίρους (παραγωγούς, βιομηχανίες) που είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις εμάς των καταναλωτών.
 • Καθορίζει μετά από μελέτες τις προδιαγραφές.
 • Δημιουργεί τα ερωτηματολόγια των προδιαγραφών και διαχειρίζεται τις εφαρμογές.
 • Προβαίνει σε δημιουργία συμβολαίων με τους εταίρους.
 • Βρίσκει τα σημεία πώλησης των προϊόντων.
 • Παρακολουθεί και συντονίζει την εμπορικοποίηση των προϊόντων.

Ο ρόλος του Μη Κερδοσκοπικού Συνεταιρισμού Ποιος είναι το Αφεντικό;

 • Συντονίζει και αποφασίζει για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας διασφαλίζοντας την πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικότητα του εγχειρήματος.
 • Υποδέχεται και συγκεντρώνει τους καταναλωτές μετόχους.
 • Συντονίζει και συλλέγει τις συλλογικές απόψεις και τις αποφάσεις που αφορούν τις επενδύσεις των καταναλωτών για την στήριξη των παραγωγών και όχι μόνο.
 • Ελέγχει και εγγυάται ότι τα προϊόντα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ψηφιστεί με τεχνικούς και ηθικούς ελέγχους στους παραγωγούς και τα εργοστάσια τόσο από καταναλωτές όσο και από ανεξάρτητους φορείς.
 • Οργανώνει και συντονίζει προωθητικές ενέργειες σε σημεία πώλησης και όχι μόνο.
 • Είναι υπεύθυνος και η φωνή της πρωτοβουλίας προάγοντας τις αξίες, τις ιδέες και τα προϊόντα. 
 • Υπερασπίζεται τα προϊόντα στους διανομείς (σουπερμάρκετ) ώστε να έχουν πάντα τον σεβασμό και την εικόνα που τους αρμόζει. 

Μοιραστείτε την πρωτοβουλία αυτή με τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας, την οικογένειά σας. Γινόμαστε ενεργοί καταναλωτές, συμμέτοχοι στην αλλαγή. 


Share