Εκτακτη Συνάντηση Μελών !

Η έκτακτη συνάντηση μελών για την έκτακτη στήριξη ελαιοπαραγωγών και την δημιουργία προϊόντων για τη στήριξη παραγωγών οσπρίων :

Αν δεν παρακολούθησες την συνάντηση, διάβασε προσεκτικά παρακάτω και στη συνέχεια κάνε κλικ στον σύνδεσμο για να ψηφίσεις 

ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ - ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ


ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το 2021-2022 είναι μια χρονιά με προκλήσεις για όλους, πόσο μάλλον για τους παραγωγούς. Αυξημένα κόστη από το χωράφι τους και την καλλιέργεια έως και τη συσκευασία και την ετικέτα. Αυτά σε συνδυασμό και με τη μειωμένη παραγωγή έχει φέρει τους παραγωγούς σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με ιστορικά ασύμφορες καταστάσεις. Οι μελέτες που πραγματοποιούμε και το σύστημα ψήφισης μέσω του ερωτηματολογίου έχουν ως στόχο την δημιουργία βιώσιμων αμοιβών τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους παράγοντες που συμμετέχουν στην πορεία του μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Οι καταστάσεις το 2022 με αυξημένα κόστη σε όλους τους τομείς, πρώτες ύλες, ενέργεια, καύσιμα κτλ, δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Ως εκ τούτου οφείλουμε να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς που φροντίζουν ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στο τραπέζι μας. 

Όμως και για εμάς τους καταναλωτές οι συνθήκες είναι επίσης δύσκολες. Οι καταστάσεις ακρίβειας στην καθημερινότητα δεν μας αφήνουν περιθώρια. Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε την προτεινόμενη τομή σταθερή για το ελαιόλαδο της σοδειάς 2021 που θα εμφιαλωθεί για τις επόμενες πιθανές παραγγελίες, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή αμοιβή στους παραγωγούς. Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησε πολύ και ο εταίρος μας κάνοντας και εκείνος μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. 

Για το 2022 μόνο λοιπόν και λόγω των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και τις αυξήσεις τιμών στους παραγωγούς, η πρωτοβουλία προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς, προτείνει να προσφέρει στο εξαιρετικό παρθένο 0,30€/κ παραπάνω στους παραγωγούς και στο βιολογικό 0,41€/κ παραπάνω με τους εξής τρόπους : 

- Σε κάθε μπουκάλι 750ml έχει ψηφιστεί 0,038€ για στήριξη σε παραγωγούς σε ανάγκη, δηλαδή 0,051€/κ

- Η πρωτοβουλία δικαιούται 5% από την τιμή λιανικής δηλαδή 0,42/750ml στο βιολογικό και 0,34€/750ml στο εξαιρετικό Παρθένο. Για το 2022 η πρωτοβουλία προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς, προτείνει να βάλει πλαφόν 0,15€/συσκευασία. Δηλαδή να εξοικονομούνται στο κιλό 

  • 0,25 στο Εξ.Παρθένο + 0,05 = 0,30/Κγ
  • 0,36 στο Βιολογικό +0,05 = 0,41/Κγ 

Οι αμοιβές για τους παραγωγούς για το 2022 λοιπόν θα είναι :

  • 3,24 (που είχε ψηφιστεί) + 0,301 = 3,54€/κιλό
  • 4,24 (που είχε ψηφιστεί) + 0,411 = 4,65€/κιλό

Στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιήσουμε έρευνα σε βάθος για όλη τη διαδικασία ώστε για την επόμενη σοδειά και εφόσον δεν έχει υπάρξει καλυτέρευση των συνθηκών, να προτείνουμε στα μέλη αναθεώρηση της τιμής προς ψήφιση με ανάλυση και επεξήγηση.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΣΠΡΙΩΝ

Είναι γνωστό ότι προσπαθούμε να κρατάμε σαν σειρά προτεραιότητας στη δημιουργία νέων προϊόντων, αυτή που ψηφίζεται από εμάς τους καταναλωτές στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας. Πολλές φορές όμως υπάρχουν δυσκολίες και άλλες μας παρουσιάζονται ευκαιρίες. 

Αυτή τη στιγμή στην λίστα επιλογών προηγούνται τα αυγά, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, η σάλτα ντομάτας. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ξεκινήσαμε τη μελέτη νέων προϊόντων, στις πρώτες θέσεις ήταν τα ζυμαρικά, οι πατάτες και η σάλτσα ντομάτας. Έτσι ξεκινήσαμε μια μελέτη για την εύρεση παραγωγών των παραπάνω κατηγοριών καθώς και τους πιθανούς βιομηχανικούς εταίρους. Μετά από αρκετές δυσκολίες έχουμε εντοπίσει παραγωγούς πατάτας και όπως είχαμε ενημερώσει και πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε ξεκινήσει την μελέτη για το προϊόν που είναι και σε εξέλιξη. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε συμφωνία με βιομηχανικούς εταίρους για τα υπόλοιπα προϊόντα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αστάθειας στις τιμές κόστους πρώτων υλών και ενέργειας. 

Μια ομάδα παραγωγών οσπρίων όμως μας προσέγγισε μέσω ενός βιομηχανικού εταίρου. Μας παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιούν 130 οικογένειες και μας επισήμαναν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να στηρίξουμε τους παραγωγούς αυτούς δίνοντας προτεραιότητα άμεσα. Δεν είχαμε προβλέψει την προσθήκη της ομάδας αυτής στην διαδικασία επιλογής των καταναλωτών ακόμη, όμως πολλοί καταναλωτές είχαν εκφράσει την επιθυμία τους γραπτώς στο αντίστοιχο πεδίο. Θα θέλαμε να προτείνουμε και να εγκρίνουμε όλοι μαζί αν επιθυμούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δεδομένου του ότι μέσω του προγράμματος Ploutos H2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε να έχουμε εγκατάσταση έξυπνων αγροτικών τεχνολογικών λύσεων (Smart Farming Solutions) της Gaiasense, μαζί με τους παραγωγούς πατάτας θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και τους παραγωγούς οσπρίων, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στις στο περιβάλλον και στην οικονομία των παραγωγών αλλά και διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα των διαδικασιών σε εμάς τους καταναλωτές.