ΟΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Οι πατάτες των καταναλωτών. 

Μάθε τα πάντα για την μελέτη που πραγματοποιήσαμε και τις προδιαγραφές που διαμορφώσαμε

  1. Η πλειονότητα των πατατών που καταναλώνονται στην Ελλάδα παράγεται στη χώρα. Ωστόσο οι χονδρέμποροι εισάγουν ξένες πατάτες (για παράδειγμα προέλευσης από άλλες χώρες της ΕΕ ή Ισραήλ, Γαλλία, Κύπρος κτλ ή και από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος. Γι' αυτό η ελληνική προέλευση δεν είναι εγγυημένη. Αυτός είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι καταναλωτές θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πατάτες με διαφάνεια.
  2. Η τιμή των πατατών στα ράφια εξαρτάται άμεσα από την τιμή της αγοράς: αυτό εξηγεί γιατί η τιμή τους ποικίλλει τόσο πολύ! Η επιλογή εγγυημένης αμοιβής για τον παραγωγό συνεπώς σημαίνει επίσης τον περιορισμό της διακύμανσης στην τιμή των πατατών στα ράφια για εμάς τους καταναλωτές! Αυτό είναι πιο δίκαιο για τον παραγωγό και θα ευνοούσε πάντα την ελληνική παραγωγή.

3. Τι συμβαίνει με τους τύπους οργώματος. Κανονικά (συμβατικά) το έδαφος οργώνεται. Με άροτρα δουλεύεται αρκετά εντατικά το χώμα. Με το όργωμα 'γυρίζει' το έδαφος. Αυτό διαταράσσει τη ζωή του εδάφους και προκαλεί την οξείδωση του άνθρακα στο έδαφος. Αυτό επίσης οδηγεί σε εκπομπές CO2 και κάνει το έδαφος πιο ευάλωτο. Στην περίπτωση της άροσης χωρίς αναστροφή (NKG), υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου όργωμα και το έδαφος αντιμετωπίζεται πιο προσεκτικά. Τα πλεονεκτήματα της άροσης χωρίς αναστροφή είναι: καλύτερη ανάπτυξη της ζωής του εδάφους (βιοποικιλότητα), καλύτερη δομή του εδάφους και καλύτερη απορρόφηση νερού (ως είδος σφουγγαριού). Το άροτρο χωρίς περιστροφή εξακολουθεί να είναι ελάχιστο και απαιτεί πρόσθετες αλλαγές στο αγρόκτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλλιεργητής λαμβάνει μια επιπλέον ανταμοιβή για αυτήν την επιλογή και η επιλογή είναι κάπως ακριβότερη από τη συμβατική. 

4. Διατίθενται φυτοφάρμακα για ομοιόμορφο δέρμα (φλούδα). Για να είναι μια πατάτα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη και ξεφλουδισμένη, ο αγρότης χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα κατά των μυκήτων στο έδαφος που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα. Ωστόσο, αυτοί οι μύκητες είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο. Επιπλέον, αυτή η χρήση φυτοφαρμάκων προκαλεί ζημιά στο έδαφος και απώλεια βιοποικιλότητας. 


5. Είναι δίκαιο για τον παραγωγό να απορίπτονται τόνοι πατάτας απλά λόγω όψης ; Οι πατάτες που είναι πολύ ιδιόμορφες ή έχουν «ελαττώματα στην εμφάνιση» συνήθως απορρίπτονται. Κάποιες χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ή ως ζωοτροφές. Ο παραγωγός τότε πληρώνεται λιγότερο καλά. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πατατών που επιτρέπονται προς πώληση στα σούπερ μάρκετ: Η κατηγορία 1 αντιστοιχεί στις πιο συνηθισμένες πατάτες, με πολύ λίγα ελαττώματα εμφανισιακά (πολύ λείο δέρμα, χωρίς κηλίδες κ.λπ.). Αυτές είναι οι πιο συχνές πατάτες στο κατάστημα. Η κατηγορία 2 επιτρέπει περισσότερες ιδιόμορφες πατάτες (χωρίς να αφήνουν εκείνες που είναι πολύ ιδιότροπες). Είναι εξίσου υγιείς, καλές και διατηρούνται το ίδιο χρονικό διάστημα. Με την αποδοχή αυτών των πατατών βοηθάμε στον περιορισμό της σπατάλης και στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερη ευλυγισία και προσπάθεια όταν ξεφλουδίζουμε !

6. Όσο αφορά το πλύσιμο των πατατών. Τις περισσότερες φορές, οι πατάτες πλένονται για «αισθητικούς» λόγους για την παρουσία τους στα ράφια. Αυτό μειώνει επίσης τη διάρκεια ζωής της πατάτας. Ωστόσο, είναι δυνατή η πώληση πατατών που έχουν βουρτσιστεί μόνο. Μπορεί να έχουν λίγο χώμα επάνω, όμως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αποφεύγεται ηχρήση χημικών για τη συντήρηση και είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για μεγάλες συσκευασίες (σακούλα 2,5 - 5 κιλών για παράδειγμα), οι οποίες προορίζονται να αποθηκευτούν και οι οποίες είναι πολλές ή μεγάλες για να αποθηκευτούν στο ψυγείο.



Ευφυής Γεωργία (Τεχνολογικές λύσεις) στη διάθεση των παραγωγών

Παραγωγή χωρίς ψηφιακά εργαλεία: Σε καθημερινό επίπεδο, οι παραγωγοί που δεν κάνουν χρήση ψηφιακών εργαλείων που βασίζονται σε δεδομένα, αναγκάζονται να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείρισης της παραγωγής τους, βασισμένοι στην εμπειρία τους και ίσως τη γνώση του γεωπόνου της περιοχής. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα της παραγωγής τους , το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, οδηγώντας σε υπερβολική χρήση χημικών και αρδευτικού νερού, την υγεία εμάς των καταναλωτών.  

Ευφυής Γεωργία: H χρήση μιας λύσης ευφυούς γεωργίας όπως το gaiasense  δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστούν ακριβώς οι ποσότητες των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και του αρδευτικού νερού που απαιτεί η κάθε καλλιέργεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τη μείωση των κινδύνων για το περιβάλλον, όπως είναι η βιολογική ανισορροπία, η λειψυδρία και η ερημοποίηση που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία. Η χρήση του gaiasense στην παραγωγή της πατάτας μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 40% στην χρήση φυτοφαρμάκων και έως και 25% στην κατανάλωση νερού. 

Ευφυής Γεωργία και Ιχνηλασιμότητα: Ο συνδυασμός της ευφυούς γεωργίας με ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστούν τα ανωτέρω οφέλη με τα οφέλη που προέρχονται από την καταγραφή των εφαρμοσμένων πρακτικών στο χωράφι και τον διαμοιρασμό του με τον καταναλωτή. Έτσι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν οι προδιαγραφές που έχει δώσει για τις καλλιεργητικές πρακτικές έχουν τηρηθεί από τον παραγωγό. Πολλοί παραγωγοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες ή ακόμη μπορεί και να αμφισβιτήσουν την χρήση τους θέλωντας να βασιστούν στην εμπειρία τους. Ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας θα προσφέρει διαφάνεια στις διαδικασίες που αφορούν την καλλιεργητική φροντίδα, (την ακρίβεια στις εισροές) την παρουσία φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την χρήση νερού, την προστασία για προσβολή από ασθένειες και εχθρούς, την κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών.


Θέλεις να δείς όλα τα δεδομένα από την καλλιέργεια της πατάτας των παραγωγών της Μεσσηνίας ; Η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα αλλάζουν επίπεδο χάρη στη χρήση Ευφυούς Γεωργίας, νέων τεχνολογιών και εφαρμογών. Σε συνεργασία με την Neuropublic, εταίρο μας στο πρόγραμμα Ploutos H2020 και τα συστήματα Gaiasense, έχουμε οι καταναλωτές πρόσβαση σε όλο το ημερολίγιο καλλιέργειας των παραγωγών.